Sanatate- Gutui

November 24, 2015

Intotdeauna cand va ganditi la toamna, cu siguranta, pe langa frig, frunze aramii si ploaie, va vin in minte multitudinea de mancaruri, legume si fructe ale sezonului. Dintre ele, un fruct al acestui sezon este de departe cel mai aromat. Acesta este gutuia. Denumit si aroma toamnei sau marul de aur, cu totii trebuie sa stiti ca odata cu consumul ei primim “tratamentele” celui mai bun medicament al acestui sezon.
Folosita si consumata in toate felurile posibile, gutuia isi pastreaza aroma si proprietatile. Singura diferenta notabile este schimbarea culorii, din galben in rosiatic, in momentul gatirii acesteia la temperature foarte mari si aroma se atenueaza.
Fiind in sezonul toamnei, printre cele mai importante lupte pe care o duce gutuia pentru sanatate, este cea impotriva racelii. Pentru a scapa de tuse se recomanda infuzia de frunze si coji de gutui, contine vitamina C ceea ce sustine sistemul imunitar.
Gutuile au actiune antiinflamatoare, analgezica, tonica si expectoranta. Datorita continutului sau bogat in saruri de fier, potasiu si magneziu, din cele mai vechi timpuri gutuile erau celebre pentru stimularea potentei.

Impreuna cu merele sunt recomandate a fi consumate dimineata din mai multe motive: intaresc gingiile, ajuta in tratarea asteniei de toamna, iti dau un plus de energie si te feresc de starile de oboseala, ajuta in cazul persoanelor cu probleme respiratorii sau cardiace.
Si semintele gutuilor sunt foarte benefice. Consumate sub diferite forme, ele lupta impotriva diareei, astmului, tusei sau problemelor uterine.
Gutuile sunt folosite si in lupta impotriva anemiei. Inca din timpuri de mult apuse, gutuile erau folosite in cazul copiilor pentru a ii scapa de anemie, facandu-le scalda in decoct de gutui.
Gutuile sunt folosite cu foarte mare succes in diete, datorita continutului foarte mare de vitamin, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, fier, etc.
Aceste fructe lupta cu succes impotriva cancerului de colon sau de alte forme,Post a new comment