Vilnius, capitala Lituaniei

October 17, 2015

Capitala Lituaniei, cel mai mare oras din tara, Vilnius este un oras adorabil. Capitala lituaniana se poate vizita fara problema intr-o zi-doua, ideal pentru o escapada de weekend. Daca inca nu cunosti orasul fondat de Vilnius, iata ce poti vizita.

Orasul vechi din Vilnius este clasat in patrimoniul mondial Unesco. Cladirile din acest cartier dateaza din secolul 13. O mare parte din acesta a fost pe vremuri un ghetto evreiesc. Cu strazile sinuoase marginite de cladiri cu arhitectura baroca, gotica si din perioada Renasterii, orasul vechi trebuie sa se afle neaparat pe lista ta de atractii de vizitat.

Cartierul Uzupis are stilul sau propriu : boem si creativ. Multe din strazile sale sunt decorate cu picturi murale si sculpturi. Uzupis s-a declarat in 1998 republica independenta, cetatenii acestuia avand propriul lor drapel, imn national si moneda proprie.

Turnul lui Gediminas este ultimul vestigiu al castelului Vilnius, construit la sfarsitul secolului 14, inceputul secolului 15. Turnul poarta numele lui Gediminas, cel care a devenit mare duce de Lituania in 1316. Turnul adaposteste un muzeu care se afla la etajele doi si trei si prezinta istoria castelului precum si istoria orasului Vilnius.

Catedrala Vilnius a fost construita drept omagiu Sf. Stanislas in 1769 pe vestigiile unui edificiu roman. In capela St. Casimir se afla sarcofagul din argint al regelui Casimir, sarcofag ce cantareste 600 de kilograme.

Iti poti face o idee despre viata localnicilor din Vilnius vizitand piata Hales, una din cele mai vechi si mai mari piete din Vilnius. Cel mai bun moment pentru acest lucru este dimineata. Locul ideal pentru a degusta in felul tau o parte din cultura lituaniana dar produse proaspete precum carne, peste sau branzeturi. Piata a fost renovata in 2006, unii localnici fiind de parere ca si-a pierdut farmecul, altii ca acum este mult mai frumoasa si mai curata.Post a new comment