Kairouan

July 18, 2015

Kairouan este un oras cunoscut de toti musulmanii, asta datorita moscheii pe care o adaposteste. Este un oras din ce in ce mai vizitat de turisti si clasat in parrimoniul mondial Unesco.

Situat pe pamanturile Tunisiei, in partea de est a tarii, Kairouan a fost protejat de atacurile diferitelor tari din perimetrul mediteranean. De fapt, Kairouan este situat in partea orientala a Atlasului, acest lant de munti nord-african. Drept urmare, Kairouan este situat intr-o regiune uscata, alimentata doar de barajele construite in amont.

Kairouan a obtinut definitiv reputatia de oras religios odata cu constructia celebrei moschei. Aceasta moschee este cea mai mare din Maghreb si a servit drept model pentru construirea altor edificii islamice. Nu te lasa derutat de alura de fortareata a edificiului, viziteaz-o cu incredere. Nu vei dezamagit de coloanele sale mici, de faianta sa, nici de celelalte manifestari ale artei islamice.

De atunci, 300 de alte moschei au vazut lumina zilei in oras, ceea ce face din Kairouan al patrulea oras sfant islamic, dupa Mecca, Medina si Ierusalim.

In afara de moschee, turistii pot vizita bazinul Aghlabites, un sistem de irigatie original care a permis orasului Kairouan sa se dezvolte in voie. Arunca un ochi asupra fantanii Bir Barrouta care foloseste o alta tehnica de obtinere a apei, relativ facila. Bir Barouta uneste toate fantanile sacre din Kairouan, apa care iese de aici fiind considerata sacra. Orasul dispune de o multime de muzee din care cel mai important este consacrat covoarelor. De altfel, in Kairouan exista si un monument in forma de covor, extrem de original pe care trebuie sa il vizitezi neaparat odata ajuns in Kairouan. Muzeul Raqqada, consacrat artei islamice este situat la iesirea din oras.

Sediul Guvernatorului este o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea drept resedinta a guvernatorului Charles-Amedee Valee. Chiar daca si-a construit singur resedinta, acesta a murit la scurt timp de la incheierea constructiei.Post a new comment